top of page
Yazarın fotoğrafıBregeal Yazıyor

Math Curse eTwinning Projesi- Sevilay Soydemir YİĞİDİM-Matematik Öğretmeni

Güncelleme tarihi: 31 Eki 2022

Ankara, 2022


Math Curse eTwinning Projesi




Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından duyurulan "Matematik Seferberliği"ne bir katkı da Math Curse projemiz tarafından sağlanmıştır. 9 Türk, 4 Portekiz, 1 Moldova ve 1 Bulgar ortaklı “Math Curse” (Matematik Laneti) adlı uluslararası eTwinning projesi; matematiğin kabus olmaktan çıkmasını, gerçek hayatta matematik görülmesini hedefleyerek yola çıkmıştır. Disiplinlerarası, Proje Temelli, Avrupa Yeterlilikleri ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Öğretim Programı temel alınmış olan bu çalışma, adını birçok dile çevrilmiş “Matematik Laneti” adlı kitaptan esinlenmiştir. Kitabın baş karakterinin başına gelene benzer şekilde, proje öğrencileri de proje boyunca “hayatın her yerinde matematik görme” kurgusu ile hareket etmişler ve bu çerçevede öğrencilerin Avrupa Yeterlilikleri ve 21.yy becerileri de geliştirilmiştir.



MATH CURSE YEMEK TARİFİ KİTABI


Proje öğrencileri, ortak ürün olarak Matematik ve Yemek Yapma faaliyetini birleştirdiler. Her ülke kendi kültürüne ait ipucu verecek yemekleri kura ile başkalarına dağıttı. Yemeği alan okullar yemeğin denklemini yazdı, yemeği pişirdi. Ayrıca öğrenciler pişirme usulüne içindeki malzemelere bakarak yemeklerin hangi kültüre ait olduğunu anlamaya çalıştı. Ortaya içinde çeşitli matematik denklemleri ile harmanlanmış uluslararası yazarları olan "Math Curse Cookbook" yemek tarifleri kitabı çıktı.

Bu şekilde coğrafya, matematik, İngilizce, dil ve anlatım becerileri birleştirilerek grup çalışması içerisinde 21. Yüzyıl becerileri gelişmiş oldu. Ayrıca Portekizli ortakların yemek okulu olmasından dolayı yaptıkları Türk yemeklerinin sunumları büyük beğeni topladı.


"Math Curse Cookbook" yemek tarifleri kitabı için TIKLAYINIZ.





MATH CURSE HİKAYE KİTABI


Proje katılımcıları bir başka çalışmalarında, tüm uluslararası öğrencilerin yazarı olduğu "Math Curse Story Book" adlı matematik hikayesi oluşturdular. Bu hikaye kitabında karışık olarak her öğrenci kendine ait turistik mekanları tanıtacak, bulunduğu yöreye dair ipuçları verecek kurgular üzerinde gördükleri Matematik Hikayelerini diğer öğrencilere anlatacak şekilde kitap hazırladılar.



Birçok ilden ve ülkeden farklı coğrafi değerleri içeren  mekanlarda geçmiş ve bu değerler, yabancı ortaklara "İntegral, Türev, Oran-Orantı, Olasılık Hesabı, Koordinat Düzlemi" gibi matematik konularıyla bütünleştirerek eğlenceli şekilde tanıtılmıştır.


"Math Curse Story Book" için TIKLAYINIZ


6 KODLANMIŞ Pİ GÜNÜ POSTERİ


Karışık ülke takımları kendi aralarında buluşup Pi Günü'nü kutlayacak şekilde kodlanmış bir Pi Günü Posteri yapmaya çalıştılar.  Bu sayede 5 farklı grup 6 farklı kodlanmış poster oluşturdular. Posterleri oluştururken her ülkeden öğrenciler, aynı anda katılarak Web2 araçları ile eşzamanlı olarak tasarımları yaptılar. Ayrıca kimi okullar pano, kimi okullar stand açarak projedeki faaliyetlerini tanıttı.



DÜNYA GÜVENLİ İNTERNET GÜNÜ ÇALIŞMASI


Proje süresince yenilikçi eğitim-öğretim metotları ile süreci yöneten öğrenciler birçok dijital yeterlilik sahibi oldular. Bu yeterliliklerden biri de dijital araçların güvenli kullanımı, dijital ayak izininin güvenli hale getirilmesi olarak görüldü. Bu bağlamda edindikleri becerileri pekiştirmek ve güvenli internet kullanım bilincini oluşturmak için güvenli dijital bir Linoit tablosu oluşturmaya karar verdiler.


Katılımcılar bildikleri bir güvenli internet kuralını panoya iliştirecek ve sonuçta her dilde güvenlik kuralları olan dijital bir güvenlik panosu oluşturulacaktı. Faaliyet eTwinning platformu üzerinden yakın çevrelerindeki herkese duyuruldu. Tüm dünya üzerinden 213 öğretmen ve sayısız öğrencinin destek verdiği iş birlikçi bir tablo oluşturdular.


Güvenli Dijital Linoit Tablosu için TIKLAYINIZ


VE DAHASI...


Proje boyunca oldukça çeşitli eğlenceli ve eğitici aktiviteler yapıldı. Çok farklı Web2 araçlarıyla tanışıldı. Öğrenciler, eGüvenliğe dikkat etmeyi ve Telif Haklarına saygılı olmayı öğrendiler. Grup çalışmaları ile iş birliği, liderlik, problem çözme vb.  21. yy becerilerini geliştirdiler. Proje sonunda yapılan anketlerde veliler ve öğrencilerin %97'sinin "Projenin belirtilen hedeflere varmada başarılı olduğu" yönünde kanaat kullandığı görülmüştür.


Böylece "Math Curse" adlı uluslararası eTwinning projesi ile öğrenciler matematik korkusunu yenerek İngilizce, coğrafya, dil ve anlatım, görsel sanatlar, bilişim ve kodlama ders kazanımları ile STEAM, Avrupa Yeterlilikleri, 21.yy becerileri derslerinin harmanlanması ile matematik korkusunu yenmek yolunda önemli bir çalışma yürütmüşlerdir.






Proje süresince yapılan faaliyetlerin kısacık da olsa gösteriminin yapılması için 3D sergisi hazırlandı. 

Sanal Sergimizi gezmek için TIKLAYINIZ. https://www.artsteps.com/embed/6252caf9741f6fe0c3353136/560/315





283 görüntüleme0 yorum

Comments


Sitemize Abone Olun

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page